President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank wilde donderdag niet precies zeggen hoeveel geld de ECB via het banksysteem in de economie van de eurozone wil pompen. Maar hij gaf wel een aardige indicatie.

De verrassing die de Europese Centrale Bank donderdag bracht, was een extra renteverlaging zodat banken nog goedkoper bij de centrale bank kunnen lenen en extra gestraft worden als ze geld bij de ECB stallen. Zie deze analyse van Z24’s Thijs Peters.

Maar Draghi wilde geen concrete getallen noemen op vragen over hoeveel geld de centrale bank nu beschikbaar stelt via banken om de financiering van bedrijfsleningen en kredieten aan consumenten soepeler te laten verlopen. Het nieuwe kredietpakket moet het gevaar van een stagnerende economie met stagnerende prijzen keren.

ECB wil balans opblazen

De president van de Europese Centrale Bank gaf wel een aardige hint. Zo moet de omvang van de balans van de ECB wat Draghi betreft richting het niveau van begin 2012. Onderstaande grafiek geeft een beeld van het verloop van de balans van de ECB en daaruit valt af te leiden dat Draghi een bedrag van pakweg 700 miljard euro in gedachten heeft.

Draghi heeft de woorden "richting het niveau van begin 2012" waarschijnlijk met zorg gekozen. Want opvallend is dat de balans van de ECB in januari en februari 2012 een omvang had van zo'n 2.700 miljard euro, daarna nog is opgelopen naar 3.000 miljard euro en vervolgens is gaan dalen tot het huidige niveau van ongeveer 2.000 miljard euro.

De 700 miljard euro die de ECB voor ogen lijkt te hebben - hogere schattingen zijn overigens ook mogelijk - omvat verschillende pakketten. Zo had Draghi in juni al toegezegd dat banken bij de Europese Centrale bank voor 400 miljard 4-jarige leningen mogen afsluiten.

Daarnaast is de ECB bereid om schuldpakketjes met bedrijfsleningen en andere kredieten te accepteren als onderpand, om banken ruimte te geven om nieuwe (bedrijfs)kredieten af te sluiten.

Officieel staat geldpers niet aan

Draghi benadrukte donderdag dat dit wat hem betreft nog niet neerkomt op 'kwantitatieve versoepeling', ofwel geld bijdrukken, omdat het extra geld beschikbaar komt in de vorm van leningen die banken moeten verstrekken.

Pas als de centrale bank direct leningen met 'vers geld' opkoopt en dit injecteert in de economie is volgens de ECB sprake van het aanzetten van de geldpers. Maar dat is volgens Draghi voorlopig nog niet aan de orde.

Lees ook

CBS: export trekt de kar, onderliggend herstel economie is fragiel

‘Gewoon een goede baan? Vergeet het: je wordt arm of rijk’

Inflatie Nederland stijgt naar 1 procent, vliegtickets duurder

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl